Браво ! Изградиха 7 нови игрища за мини футбол в региона, започват още няколко


Нови 7 игрища за мини футбол функционират в региона, някои от преди броени дни, а други от около месец и половина, показа проучване на Burgasfootball.com.

Един от най-модерните спортни комплекси се намира в айтоското село Карагеоргиево. В огромната спортна площ има различни по вид съоръжения, включително отделен терен за мини футбол с осветление и изкуствена тревна настилка с гранули. По отделно са направени игрища за баскетбол и тенис, има и фитнес уреди, трибуни за зрители, пейки за отдих.

Повече от модерен и атрактивен спортен комплекс бе изграден и в гр. Айтос, който се намира в парк „Славеева река“. Освен скейтборд зона, уреди за фитнес и игрище за баскетбол, бяха направени и два терена с различна големина за мини футбол - 20/40 м. и 20/30 м. Реализирани са и множество детски площадки, които са сред най-модерните в региона, а може и в страната.

В Ясна поляна (община Приморско) също от скоро могат да се похвалят с игрище за мини футбол, което вече се ползва с огромно желание от местните привърженици на най-популярната игра. Съоръжението в китното село бе открито със спортна програма, в която участие взеха талантите от детско-юношеската школа на „Ропотамо“ /Приморско/.

Обиколката ни по новоизградените терени за мини футбол продължава в община Поморие.
Малко повече от месец време минава откакто в селата Дъбник и Габерово вече не само се радват на новоизградените игрища за мини футбол, но и ги ползват с удовлетворение. Спортните комплекси също са с изкуствена тревна настилка, имат осветление, трибуни за зрители, фитнес зона.

Преди броени дни и в гр. Поморие бе открито игрище за мини футбол, като част от нов спортен комплекс, който се намира на територията на СУ „Иван Вазов“. Школото вече разполага и със супер база за тенис, волейбол, баскетбол, има и фитнес уреди.

Вижда се, че по отношение на този формат футбол, поне към момента се работи. Бързо или бавно, това вече е друг въпрос, на който всеки може индивидуално да си даде отговор. В крайна сметка, по-добре да ги има изброените по-горе чисто нови бази, отколкото да ги няма. Хубаво би било, ако във всеки град и поне всяко второ село има спортни съоръжения. Да, необходими са проекти, финансиране, включително и настояване от страна на желаещите да спортуват. Нещата са свързани, случват се с желание и работа.

Множество привърженици на мини футболът във формат 4+1, 5+1 и 6+1 със сигурност се питат къде ще бъдат следващите изградени бази за мини футбол, но не с асфалт, бетон, тартан или акрилна настилка, а с изкуствено тревно покритие с гранули и осветление.
За съжаление към момента можем да потвърдим едва за няколко населени места, при това информация със сигурни източници, а за други можем само да гадаем, тъй като зависи къде и по кои програми ще се правят игрищата. Формите на финансиране са различни. Някои се правят с общински средства, други по европейски или национални програми, а трети със смесени пропорции на финансиране.

Кметът на Добра поляна Али Чолак преди около два месеца спомена във видео интервю, че през 2019-та година в руенското село ще бъде изграден комплекс за мини футбол. Вече е отредено място – в училището.

В двора на ОУ „Христо Ботев“ - Айтос би трябвало в момента да върви изграждане на комбиниран спортен комплекс за мини футбол, волейбол, баскетбол и тенис, но към момента не сме наясно с каква настилка ще бъде.

В Несебър вече започна изграждане също на модерен спортен комплекс, който ще включва игрища за мини футбол, баскетбол и тенис. Базата ще бъде оборудвана и със сграда, която ще има помещения за преобличане и кафене. В близост до игрищата се прави и велоалея.

За айтоското село Тополица преди дни излезе информация, че може да се сдобие със спортен комплекс, подобен на този в съседното село Карагеоргиево, което говори за нова инвестиция по отношение на спорта в айтоско. Новината сподели лично кметът на община Айтос Васил Едрев в интервю за Burgasfootball.com.

Въможно е някъде другаде в момента да се строи игрище за мини футбол, за което нямаме информация.
Поднесените данни за новоизградени игрища за мини футбол (в последните месец-два) не касаят създадените такива по-рано през 2018 г. или в предходни години.
На база слухове знаем, че предстои и на други места да бъдат създадени игрища за мини футбол или комбинирани спортни площадки, но тях можем да оповестим впоследствие.

Снимките в материала са с автори:
Burgasfootball.com
Община Поморие
Община Приморско
С.Ахмед