Шампионът „Сокол“ /Ябълчево/ прекрати участието си в "Б" ОГ Запад


След близо 10 годишно участие в Областните групи своето функциониране прекрати „Сокол“ /Ябълчево/. Неприятната новина бе потвърдена за Burgasfootball.com от два източника – от централата на ОС на БФС – Бургас и от капитана на „соколите“ Осман Рамис.

Причините са комплексни, но най-вече е натежал фактът, че „Сокол“ е постоянно напускан от футболисти, които заминават на гурбет в чужбина.

Неприятното е, че това става тъкмо няколко месеца след спечелването на шампионската титла в „Б“ Областна група Запад, дошла след успех в Добра поляна с 2:0 в последния кръг на сезон 2017/2018.

При участието си през есента "Сокол" записа победи с 5:1 над "Бяла река" /Тополица/, с 5:2 над "Балкан" /Добра поляна/ и 3:2 над "Алтай /Карагеоргиево/. Момчетата от Ябълчево допуснаха загуби с 1:4 от "Манолич" и 1:3 от "Липа" /Череша/. В класирането "Сокол" до момента бе на 3-то място с актив от 9 т. при голова разлика 15:12.

През годините „Сокол“ /Ябълчево/ си спечели реномето на уважаван и неконфликтен отбор, клуб с традиции, добри футболисти и редовно класиране сред най-добрите в групите, в които участваше.
След спирането на "Сокол" от участие форматът на „Б“ Областна група Запад придобива още по-нестандартен вид – с едва 5 отбора, които могат безпроблемно да си изиграят двубоите за месец.

Burgasfootball.com апелира ОС на БФС за спешни мерки, относно перспективата и бройката на отборите на „Б“ Областна група Запад. И през тази зима бе доказано, че терминът „териториален принцип“ не съществува, след като отбори от западната част на бургаска област безпроблемно пътуваха за контроли с отбори в Бургас. 
При равнопоставеност, дисциплина, правила и уважение няма как да има проблеми.
И нека перспективата да бъде: една „А“ Областна група и една „Б“ Областна група или една „А“ Областна група и две „Б“ Областна групи с приблизително равен брой отбори.