Пред разпадане ли е „Б“ Областна група - Запад ?


Ситуацията със съхранението и развитието на „Б“ Областна група – Запад е много деликатна с днешна дата. В дивизията участват едва 6 тима, като е много вероятно от лятото да останат само 4, ако приемем, че не се появят нови клубове, които да изявят желание да се включат от сезон 2019/20, а същевременно първите два отбора се качат в „А“ Областна група.

Индикациите и перспективите са такива, че е много малко вероятно отбори от „Б“ Областна група – Изток да бъдат прехвърлени в западната част на петото ниво на регионалния ни футбол, поне към днешна дата.

„Липа“ /Череша/, „Манолич“, „Сокол“ /Ябълчево/, „Бяла река“ /Тополица/, „Балкан“ /Добра поляна/ и „Алтай“ /Карагеоргиево/ бяха сред подвизаващите се през есента отбори в групата. Същите трябва да изиграят и пролетните кръгове.
Предвиден да прави компания на изброените отбори бе и „Барселона“ /Просеник/, но клубът с името на испански гранд така и не картотекира състезатели, с които да започне участие. До последно се чакаше и „Руен“ да се включи, но ... малшанс.

Перспективите пред групата са обвити в гъста мъгла.
При най-лошия вариант се очаква „Липа“ /Череша/ и „Манолич“, които публично обявиха, че се борят за влизане в „А“ Областна група, наистина да се качат в по-горната група. Така в „Б“ Областна група – Запад ще останат 4 отбора - „Сокол“, „Бяла река“, „Балкан“ и „Алтай“.

Ако четирите тима се запишат за участие през сезон 2019/20, а няма други желаещи, но все пак „Б“ Областна група – Запад бъде запазена, то можем да станем свидетели на абсурден брой отбори в една от Областните ни групи. И всичкото това при наличието на все по-обемната „Б“ Областна група – Изток, за която има перспективи да се увеличи от следващата есен.

Надеждите, че „Руен“ ще се завърне на футболната карта явно ще трябва да бъдат отложени, защото източници на Burgasfootball.com са категорични, че отбор от едноименното населено място най-вероятно няма да има и от следващата есен, освен ако не стане някакво чудо.

В последните няколко месеца се заговори, че може пак да се сформират клубове в Просеник, Люляково, Вресово, Топчийско, Трънак, Черноград, Съединение, Лозарево и Сунгурларе, но на база слухове нещата не всеки път са такива, каквито са в реалистичен смисъл.

По наредба участващите отбори в групите трябва да бъдат между 8 и 18, но се допуска в дивизия да фигурират под 8 тима.
През сезон 2018/19 в „А“ Областна група участват 11 тима. Изпадащи няма да има. В „Б“ Областна група – Изток също са 11. За „Б“ Областна група – Запад е ясно – 6.


Дали ще я има „Б“ Областна група – Запад и през сезон 2019/20, както и от колко отбора ще бъде съставена, предстои да разберем следващата есен.