Виктор Христов с писмо до БФС, отправи важни предложения


Журналистът Виктор Христов изпрати отворено писмо до ОС на БФС, в частност до Николай Желев, председател на регионалния клон на БФС, с което предлага да бъдат взети мерки за увеличаване броя на отборите в "А" Областна група на 14 и преразпределение на "Б" Областните групи.
Публикуваме цялото писмо.
До Николай Желев,
председател на ОС на БФС – Бургас

Уважаеми г-н Желев,
в последните няколко години наблюдавам драстично намаляне на мъжките отбори в Областните групи, спрямо тенденцията отпреди десетина години.
Тогава бяха над 60 клуба, сега са почти наполовина.
В онзи период имахме 5 /пет/ Областни групи /мъже/, а до миналия сезон имахме 3 /три/.
Надявам се бройката на групите да бъде съхранена и за новия сезон 2019/2020.
За мен наличието на по-малкото групи и отбори се дължи на различни причини – финансови, организационни, демографски и от друг характер.
Да, особено в последните две години се наблюдава завръщането или регистрирането на нови клубове, но същевременно губим други, също по различни причини.

Повече от 16 години професионално отразявам като журналист футболът в нашата област, особено в Областните ни групи.
С радост приветствам появата на всеки отбор. Не е така обаче, когато научавам, че клубове напускат футболната ни карта.

Пиша Ви с предложения за формата на Областните групи /мъже/ за сезон 2019/2020, които бих се радвал да приложите.

Бройката на отборите в „А“ Областна група през последните няколко години е силно колебаеща се и непостоянна.
По моя информация, надявам се вярна, към момента „А“ Областна група ще бъде съставена от 12 отбора през новия сезон, като в това число не броя „Равда“, които, според слухове, ще се състезават в „Б“ Областна група. Сред въпросните 12 отбора броя спечелилят промоция от „Б“ Областна група Запад „Липа“ /Череша/ и поканеният да участва от ОС на БФС „Звезденбург“ /Бургас/, който завърши на 2-ро място в „Б“ Областна група Изток.
Силно се надявам, че групата ще бъде оформена на 14 отбора, като Ви предлагам да поканите и вторият от „Б“ Областна група Запад „Манолич“ за 13-ти отбор.
И за да не е вакантно 14-тото място, предлагам да бъде организиран бараж-квалифицация за попълване на свободната квота между третите от „Б“ Областна група Изток и „Б“ Областна група Запад, съответно „Свети Влас“ и „Бяла река“ /Тополица/.
Наясно съм, че времето до началото на новите първенства е кратко, но достатъчно, в случай, че решите да уважите това мое предложение, включтелно при евентуалното организиране на бараж между третите от „Б“ Областните групи – нещо, което може да се организира и проведе за броени дни.

Лично на мен, а вярвам и на голяма част от футболните ръководители, футболисти и привърженици в региона, ми се иска да имаме една „А“ Областна група с 14 отбора, без почиващи, без умален вид, а със стандартен календар, който наистина да предложи повече футбол, повече динамика, интрига за първите места и при изпадащите, но най-вече с огромно количество феърплей.
Вярвам, че това е възможно, при положение, че правилата се спазват, а срещите протичат при нужните правила, дисциплина, при нужда и с безкомпромисни наказания.
Смятам, че имате правомощията, с които да вземете нужните мерки, с които „А“ Областна група да бъде с класически формат от 14 отбора, включително с два изпадащи, включително с отправянето на директна покана за участие към „Манолич“ и организирането на бараж между „Свети Влас“ и „Бяла река“ /Тополица/.
Знам, че няма невъзможни неща.

Следващото ми предложение е за преразпределение на „Б“ Областните групи /мъже/.
Повече от явно и видимо е, че особено в западната част на Бургаска област се наблюдава огромна криза за отбори.
Считам, че ОС на БФС има правото да направи ново разпределение, което да бъде направено равномерно и еднолично от Вас и колегите Ви от Областната централа.
Всички знаем, че ОС на БФС е структурата, която допуска отборите до участие в първенствата, но при ред и правила, които несъмнено трябва да се спазват.
В крайна сметка това не е концерт по желание, а се надявам, че всички ние - Вие, като председател на ОС на БФС, колегите Ви от ОС на БФС, аз, като журналист, работим за благото и развитието на футболът ни в аматьорските групи, администрирани от Вас.

Силно се надявам предложенията ми да бъдат взети под внимание.

С уважение: Виктор Христов, журналист